home
Tendinte si directii de dezvoltare

A

N

T

E

N

E

 

I

N

T

E

L

I

G

E

N

T

E

 

P

E

N

T

R

U

 

C

O

M

U

N

I

C

A

T

I

I

 

 

 

 

 

 

Strategii pentru imbunatatirea acoperiri si capacitatii

Antenele adaptive pot mari capacitatea sau aria de acoperire a sistemelor de telecomunicatii.

Aria de acoperire este aria in care comunicatiile dintre mobile si statia de baza sunt posibile.

Capacitatea este masura numarului de utilizatori pe care sistemul ii poate suporta intr-o anumita arie.

Trei strategii care implica antenele inteligente sunt considerate in acest capitol. Extinderea domeniului este un mod de marire a acoperiri, in timp ce reducerea sau rejectia interferentelor si SDMA maresc capacitatea sistemului.

 

Evolutia sistemelor

Pe masura ce numarul abonatilor creste, sistemele de telefonie trebuie sa evolueze pentru a asigura acoperirea si capacitatea cerute.

Modul de evolutie al unui sistem depinde de schimbarea abonatilor si de factorii tehnici si economici. Fig.4.5 prezinta caile posibile de evolutie ale telefoniei digitale si sistemelor PCS europene.

 

Fig4.5 Caile de evolutie ale telefoniei digitale si sistemelor PCS europene

 

Prin utilizarea codecurilor de rata joasa, rata bitilor ceruta de fiecare conversatie poate fi scazuta si mai multe conversatii pot ocupa aceeasi latime de banda. Reducerea ratei codarii este primul pas propus in cresterea capacitatii, din moment ce cere inlocuirea tuturor unitatilor subscrise. Aceasa este cel mai bine facuta la inceputul dezvoltarii sistemului , cand sunt relativ putine unitati subscrise de inlocuit. Marirea spectrului a fost considerata un alt pas posibil in marirea capacitatii. Divizarea celulelor este pe ultimul loc pt ca este foarte costisitor sa maresti nr de statii de baza.

 

 

Sisteme rurale

Evolutia sistemelor ruraleSistemele rurale pot evolua asa cu este prezentat in figura 4.6 datorita urmatoarelor motive. In zonele rurale densitatea abonatilor e relativ mica, si prima preocupare este marirea acoperirii cu cat mai putine statii de baza. Eventual sistemele AMPS vor fi convertite in TDMA sau CDMA fie ca sa mareasca capacitatea, fie ca sa mentina compatibilitatea cu alte sisteme. Este putin probabil ca divizarea celulelor sa fie necesara intr-o zona rurala dar daca zona devine mai populata, divizarea celulelor ar putea fi necesara.

Fig4.6 Evolutia sistemelor rurale

 

 

Sisteme urbane

Evolutia sistemelor urbaneEvolutia sistemelor in zona urbana este prezentata in fig. 4.7. Aici capacitatea este problema principala. Urmatorul pas este trecerea la TDMA sau CDMA. Antenele adaptive pot fi introduse pentru a mari capacitatea pe calea reducerii interferentelor si scaderea factorului de reutilizare a frecventei (in TDMA) sau prin pseudo-SDMA( in sisteme CDMA). Divizarea celulelor este din nou o ultima solutie costisitoare.

 

Fig4.7 Evolutia sistemelor urbane


 

Cerinte si probleme de implementare

Viitoarele antene inteligente trebuie sa fie compatibile cu standardele TDMA sau/si CDMA . Gasirea directiei va fi o aplicatie folositoare pentru antenele inteligente, atat pentru a permite geolocalizarea utilizatorilor cat si pentru a usura formarea razei pe conexiunea inferioara (downlink).
Antenele inteligente trebuie sa mentina o linearitate peste o raza dinamica mare datorita castigului lor mare, si probabil cu mai multe canale pe statie de baza.